HYGGE – tradus intr-un apartament de catre VIM STUDIO

Am remarcat biroul de design interior VIM STUDIO în cadrul unei întâlniri cu profesioniștii în domeniul proiectării și amenajărilor rezidențiale. Mi-a plăcut dedicarea cu care se apleacă asupra proiectelor în toate etapele - înțelegerea nevoilor clientului, proiectare, șantier, achiziții. De la planul de compartimentare pana la obiectele de decorațiuni, nimic nu este lăsat la întâmplare.


Ștefania Bobaru, absolventă a Facultății de arhitectură Ion Mincu – secțiunea arhitectură de interior, a pus bazele biroului VIM Studio în anul 2018 și în scurt timp a creat o echipă puternică cu care a reușit sa realizeze un portofoliu impresionant de amenajări rezidențiale și publice executate cu succes.


Pentru acest articol, am ales apartamentul Pastel Hygge, una dintre lucrările reprezentative de amenajare pentru situația în care cumpăram un apartament gata finisat într-un ansamblu rezidențial nou construit, în care bineînțeles nu se mai pot face modificări asupra pereților dar nici asupra finisajelor.


Este o situație în care mobilierul devine elementul cheie prin care se rezolvă diverse cerințe funcționale, dar în același timp este și cel care creează atmosfera.

Mai jos as vrea sa accentuez câteva elemente care pot servi ca bun-exemplu când suntem în căutarea unor soluții sau idei de amenajare, și nu neapărat doar în binecunoscutul stil danez Hygge.


Cromatica scandinava


În primul rând cromatica acestui apartament rezidă din cerința proprietarilor de a avea o amenajare scandinavă, luminoasă, cu culori pastelate și multe spații de depozitare. Astfel, designerii au ales o gamă de griuri colorate, folosite mai ales pentru mobilier, pe care le-au pus frumos în valoare cu câteva accente puternice, cum este verdele închis care marchează zona de intrare sau prin armonizarea cu finisaje naturale – lemnul, prezent atât în elemente de placare cât și mobilier.


Așa cum se poate vedea în imagini, alegerea unei palete armonioase poate crea spații luminoase, prietenoase și ar trebui să fie printre primele opțiuni în momentul în care începem sa ne gândim cum va arăta apartamentul nostru, mai ales când nu dispunem de suprafețe ample.


Mobilierul incastrat in perete


Din fericire, apartamentul dispunea de zone de depozitare special create pentru amplasarea mobilierului de depozitare, camerele și holul având câte o nișă special creată pentru amplasarea dulapurilor. Închise cu uși mari de mobilier, zonele de depozitare ascund privirilor lucrurile generatoare de haos și dezordine, dulapurile în sine fiind prezențe discrete înglobate în nișele din pereți.

Solutii de mobilare standard si pe comanda


Pentru a menține bugetul sub control, s-a apelat la mobilierul pe comandă doar acolo unde dimensiunile o impuneau. Alăturarea dintre cele 2 tipuri de mobilier este armonioasă dar și eficientă – patul din camera copilului este Ikea, încadrat de zona de depozitare pe comandă, comoda de pe hol tot Ikea, iar masa din living se alătură insulei cu banchetă realizate de un producător local de mobilier.

Atmosfera calmă și neaglomerată rezidă și din soluțiile constructive existente în momentul achiziționării apartamentului și fructificate de designeri – nișe pentru ascunderea șinelor pentru perdele și draperii sau nișe pentru dulapuri și dressinguri, la care se adaugă plusul de lumina dat de folosirea oglinzilor amplasate strategic pentru a prelua și difuza natural razele soarelui.


Amenajarea realizata de VIM studio dovedește ca atmosfera ține de un cumul de factori - atenția pentru detalii, cromatica, coerența și unitatea în întreg procesul de design și nu neapărat de bugete mari sau intervenții radicale.


echipa proiect: arh. int. Alexandra Diana Onel, arh. int. Ștefania Bobaru, arh. Alexandra Tiță

Autor foto: arh. int. Alexandru Prodan

462 afișări0 comentarii