Apartamente colorate amenajate de arh. Claudia Motei

Foarte multe persoane vor un interior vesel, cald și primitor, ceea ce de cele mai multe ori se traduce în alegerea unui mobilier sau a decorațiunilor textile colorate. Dar sunt foarte puține exemplele în care culoarea acoperă suprafețe mari cât un perete sau chiar camerele integral. Culoarea folosita “bloc” umple camera și este de efect dar este nevoie de experiența unui profesionist cum este arh. Claudia Motei care stăpânește bine regulile de compoziție cromatică și are mult curaj să le folosească.


În portofoliul biroului de arhitectura și design “Locum” al Claudiei Moței există mule exemple reușite de astfel de amenajări și am încercat să aflu cum a început și s-a dezvoltat această abordare de design. Claudia ne-a mărturisit că totul a început cu o amenajare care trebuia sa fie foarte ieftină dar de efect maxim, mai ales în poze, pentru că apartamentul urma sa fie prezentat pe Air B&B si cea mai ușoară metodă era să folosească culorile în locul mobilierului sau accesoriilor cu design deosebit.


Nefiind un apartament în care urmau să locuiască, beneficiarii au fost de acord sa încerce și rezultatul a fost peste așteptări, persoanele care au vizitat apartamentul solicitând la rândul lor amenajări similare. Fiecare apartament este un exercițiu care ilustrează o paletă cromatică și felul în care aceasta poate fi folosită, proporția justă intre culori, dar pe lângă respectarea acestor reguli cred că trebuie sa existe și un simt artistic înnăscut.


Apartament L - alegerea culorilor dupa regula 60% 30% 10%


Această regulă recomandă folosirea în amenajarea interioară a unei culori neutre sau desaturate ca și culoare principală, în proporție de 60% , a unei culori secundare un pic mai puternică în proporție de 30% și a unei culori accent, puternică în proporție de 10%.

Pentru că beneficiarii și-au dorit o amenajare modernă, caldă și primitoare în vederea închirierii pe termen lung, s-a ales o culoare caldă, un portocaliu piersică să fie predominantă, completat de griul, verdele și albastrul de pe pat și noptiere, dar accentuat de galbenul perdelelor.


Proiectul a urmărit să creeze spații de depozitare cât mai eficiente și în același timp cu o prezență discretă. În dormitor zona de depozitare este inserată sub grinda de beton iar fronturile corpului de mobilier sunt în aceeași nuanță cu peretele creându-se astfel o continuitate la nivel cromatic.

În living cromatica spațiului mizează pe tonuri pastelate de ivoriu, evidențiate prin culoarea secundară de verde oliv și accente de roșu intens pe covor. Materialele și culorile au reprezentat o parte importantă a modului în care funcționează și se simte spațiul, suprafețele și textilele au fost alese cu atenție pentru a crea căldură și un sentiment de lejeritate.


Pereții bucătăriei au fost finisați cu un verde pastel pus în evidență de tonul complementar de roșu burgund al placării ceramice verticale și de nuanțele calde de stejar ce se regăsesc în fronturile mobilierului. Pardoseala a fost finisată cu o placare ceramică neutră cu aspect de ciment. Această se continuă și în zona de intrare unde a fost proiectat un dressing lung care îmbracă tot peretele.


Apartment Z7 – folosirea nuantelor ale aceleiasi culori


Proiectul a constat în renovarea unui apartament de 2 camere situat într-un bloc construit în anii '70 în București. Beneficiarii și-au dorit un spațiu aerisit, calm și minimalist.

Una dintre cele mai sigure metode de a folosi culoarea în amenajări este de a alege mai multe nuanțe ale aceleiași culori în diverse intensități. Culoare dominanta a amenajării o constituie albastru împreună cu nuanțele sale, de la albastru deschis pana la albastru-verde. Această combinație de culori se regăsește atât în living cât și în dormitor și conferă un sentiment de calm și liniște acestei locuințe.

Pentru bucătărie s-a optat pentru o cromatică neutră, dar elegantă: pereți albi, corpuri de mobilier negre și accente de furnir de stejar la blat, scaune și masă. S-a renunțat la corpurile suspendate de mobilier, iar zona de deasupra blatului de lucru a fost placată cu oglindă pentru a spori senzația de spațiu din cameră.

In întregul apartament, culoarea accent este rosul


Apartment Z4 - alb gri 60%, 30% albastru si 10% galben


Proiectul a constat în renovarea unui apartament de 3 camere situat într-un bloc din anii '70 în București. Scopul principal al proiectului a fost crearea unui spațiu plin de culoare și aerisit, dar care în același timp să cuprindă și mult spațiu de depozitare.


În acest sens s-a mers pe mobilier pe comandă care încorporează într-un mod eficient spațiul de depozitare și care unifică limbajul intervenției prin liniile sale. Din punct de vedere cromatic s-a optat pentru un mix de pasteluri și culori tari care dau o anumită dinamică și personalitate spațiului.

Dormitorul matrimonial beneficiază de o zonă de depozitare generoasă în care sunt inserate 2 nișe colorate în albastru în care se afla patul și un mic birou cu oglindă. Din cauza dimensiunilor reduse, dormitorul secundar dispune de o depozitare placată în totalitate cu oglindă, finisaj care creează senzația dublării spațiului. De asemenea, acesta dispune și de un mic birou inserat în zona de depozitare.

Amenajarea bucătăriei a venit la pachet cu niște provocări și asta din cauza dimensiunilor mici. Aici s-a mers de asemenea cu mobilier custom, iar zona de luat masa este rabatabilă ceea ce permite flexibilitate în utilizarea spațiului.


Livingul invită la relaxare, iar accentele de culoare aduc o notă de nonconformism spațiului.


Garsoniera Plaza – regula culorilor complementare


Proiectul a constat în amenajarea unei garsoniere de 34 mp, dintr-un ansamblu rezidențial nou din București. S-a urmărit crearea unui spațiu optimizat care să corespundă cerințelor funcționale, cu o gamă cromatică predominant deschisă, dar cu accente de culoare.


O altă regulă cromatică folosită mizează pe două culori puternice si a 3-a rezultată din combinarea acestora, dar este foarte important să fie folosite in doze mici, pe mobilier sau accesorii. Albastrul intens și galbenul sunt armonizate de nuanțe de verde totul pe un fundal al pereților alb și un parchet stejar foarte deschis.


Au existat multiple limitări impuse de suprafața restrânsă, compartimentare și buget. În acest sens s-au adoptat soluții simple pentru separarea vizuală a spațiului, cum ar fi utilizarea draperiilor pentru camuflarea anumitor zone.

Camera de zi a fost împărțită în zona de relaxare și cea de dormit, separată de restul spațiului printr-o draperie opacă, ce conferă materialitate și culoare spațiului și care în același timp satisface și nevoia de intimitate.

De asemenea, spațiul de zi a fost eliberat de orice depozitare masivă. În acest sens s-a amplasat în zona intrării o unitate de depozitare înaltă, suficientă cât să satisfacă această nevoie.


Aceste exemple sunt suficiente ca să vă convingă să încercați sa experimentați culori fie pe pereți sau cel putin pe mobilier, mai ales atunci când bugetul este mic (aprox 10.000euro) dar vă doriți un interior captivant, care să se remarce dintr-o singura privire.


Speram ca portofoliul arh. Claudiei Motei să devină din ce în ce mai amplu pentru că astfel interioarele apartamentelor noastre se vor colora unul câte unul.


fotografii Razvan Chirila

282 afișări0 comentarii