Designer DIY - aplicatii care ne ajuta sa fim proprii designeri de interior

Suntem din ce în ce mai asaltați de aplicații care ne facilitează diverse activități pe care nu le-am fi putut face sau pentru care nu am avea calificarea și abilitățile necesare. Exista aplicații simple de design interior care ne ajuta sa facem mici modificări cum sunt alegerea culorii pereților, poziționarea unei piese de mobilier în cadrul real al camerei până la aplicații cu adevarat complexe în care construim întreaga locuința și o mobilam doar cu un click, folosind piese de mobilier pe care apoi le putem chiar cumpăra din magazinele locale.


Dar cât de reale sunt aceste promisiuni pentru un utilizator începător?

Este prea devreme sa decidem dacă este rău sau bine, cu siguranța, pentru utilizatorii profesioniști aceste aplicații au dus la realizarea unor performante deosebite, dar am încercat cateva dintre ele. Le-am testat realizand un model 3D, mobilat al unui apartament de 2 camere folosind aplicatiile RoomPlanner si FloorPlanner.


RoomPlanner


Am ales Room Planner pentru ca are o gama larga de mobilier pe care il gasim la retaileri precum Ikea, ceea ce mi se pare un mare plus pentru a putea materializa amenajarea sau renovarea proiectata. Dar am descoperit ca cea mai mare parte a mobilierului este valabil doar pentru varianta Pro, care in general nu este o opțiune pentru cine vrea sa încerce sa-l folosească o singura data pentru renovarea propriei locuinței și nu în scop commercial.


Același lucru este valabil si pentru folosirea elementelor arhitecturale - ferestre, uși sau in ceea ce privește posibilitatea de a construi urmărind cote exacte.


Randarea finala este totuși rezonabila, întreaga construcție și mobilare nu a durat mai mult de 6 ore din momentul în care am instalat aplicația si am început sa o folosesc.


Un lucru important de avut în vedere este ca RoomPlanner este doar pe iOS și tot ce am construit a fost pe un telefon.FloorPlanner


FloorPlanner în schimb, pare mult mai ofertant si mai prietenos cu utilizatorii putin inițiați, în varianta gratis. Pereții pot fi corectați ușor pentru a respecta cote exacte, dispune de o serie de elemente constructive predefinite (scări, lucarne sau pereți orizontali - pe care i-am folosit pentru a crea rafturile din gipscarton). In Roomplaner nu am reusit acest lucru.


FloorPlanner pune la dispoziție o gama larga de mobilier dar mai putin cunoscut local. Mi s-a părut extrem de folositoare posibilitatea de scalare a unor piese, mai ales în varianta în care pentru vizualizare se poate folosi de exemplu o masa similara ca material si design cărei doar ii schimbam dimensiunile ca sa fie cât mai asemănătoare cu cea pe care dorim sa o folosim în amenajarea noastră.


Aplicația este cloud-based si poate fi folosita si pe Windows. Randările sunt trimise pe mail si cred ca sunt suficient de detaliate pentru cine care este suficient de determinat să încerce sa-și facă o propunere de amenajare interioara singur.După aceste doua experiențe, ma îndoiesc ca aceste aplicații ajută cu adevarat clientul final, dar cred ca pot fi o unealtă extraordinară de prezentare pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru arhitecți si designeri pentru a ilustra un concept de design. În varianta pro, Floorplaner are foarte multe opțiuni privind calitatea imaginii si numărul de utilizatori in cazul în care la un proiect lucrează o echipa care are nevoie de acces individual.


Dacă nu aveți foarte mult timp, foarte multa pasiune pentru construcții 3D și pentru design interior, va sfătuiesc sa rămâneți la clasicele aplicații care te ajuta sa iți imaginezi o culoare, tapet, mobilier in spațiul apartamentului și sa apelați la un designer profesionist.


Dar, în același timp, cred ca în curând, odată cu evoluția acestor tipuri de aplicații sau prin antrenarea abilităților de design prin tot felul de jocuri pe aceste tema, o parte din munca designerilor, cel putin pentru proiectele mici, cu bugete mici, vor putea fi din ce în ce mai accesibile publicului larg.

51 afișări0 comentarii