Principalele tipologii de apartamente de 2 camere de pe piata de imobiliare din Romania

Cum alegem un apartament si cum decidem care ne este potrivit?


Atunci cand cautam sa inchiriem sau sa cumparam un apartament cu siguranta avem multe criterii in functie de care luam decizia cea mare. Dupa alegerea zonei si stabilirea bugetului maxim, a numarului de camere necesare urmatorul criteriu ca importanta este felul in care este organizat apartamentul, adica tipolgia.


Desi oferta in ultima vreme este diversa, daca ne uitam cu atentie, putem distinge 4 tipuri de tipolgii de apartamente cu 2 camere, clasificate dupa :

 1. relatia camerelor cu fatada – bucataria are sau nu fereastra

 2. tipul de circulatie- decomandat sau nu, in functie daca se trece sau nu prin vreuna din camerele principale

Diversitatea compartimentarilor pe care le vedem in piata rezida din rezolvarile de detaliu, legate de amplasarea structurii, a balcoanelor si logiilor care genereaza de fiecare data situatii particulare dar nu modifica in esenta felul in care poate fi folosit apartamentul.


Urmand cele 2 criterii enumerate mai sus, iata cele 4 tipologii majore de apartamente dintre care putem alege acum in Romania:


Tipologia 1


Prima tipologie prezentata este o tipologie decomandata, in care toate cele 3 camere (bucatarie, dormitor, living) au cate o fereastra. Acest lucru asigura o iluminare si ventilare optima dar din pacate pentru nu este foarte eficienta economic deoarece blocurile cu astfel de tipologii au relativ putini metrii patrati construiti consumand o lungime mare de fatada. Astfel, pentru a avea cat mai multe apartamente intr-un bloc, camerele devin inguste si lungi, in special bucataria care de cele mai multe ori este deschisa catre living.


Apartamentele sunt de obicei decomandate, accesul facandu-se intr-un hol din care se intra in fiecare camera, inclusiv baie.


Cand ni se potriveste aceasta tipologie:

 • Ne dorim o bucatarie inchisa

 • Livingul este cel de-al doilea dormitor al familiei

 • Petrecem timp acasa in timpul zilei, potrivit pentru 2 persoane, posibil si copil daca se fac modificari de compartimentare

Aviatiei Apartments - apartament 2 camere tip A

Gran Via Park - apartamente de 2 camere

Tipologia 2


Un alt tip de apartamente foarte des intalnit, mai ales cand se doreste o densitate mai mare a ansamblului este apartamentul care are doar doua camera catre fatada, iar bucataria si baia sunt neventilate, delimitate de holul de palier si camerele apartamentului.


Apartamentul are o adancime relativ mare iar in functie de pozitionarea fata de punctele cardinale si poate fi chiar intunecos, mai ales daca nu sunt folosite ferestre inalte sau foarte inalte (fara parapet).

Aceste apartamente sunt in general semi-decomandate deoarece intre bucatarie si living nu poate fi facuta o separare clara cu perete deoarece atat bucataria cat si livingul impart o fereastra comuna.

Parcului 20 - apartamente cu 2 camere

Ivory Residence - apartament 2 camere tip 7


Un caz aparte il reprezinta apartamentul pozitionat in coltul cladirii, caz in care si bucataria poate avea o ferastra proprie iar distributia in apatament este decomandata. (TIP 2B)


Cand ni se potriveste ceasta tipologie:

 • Ne dorim o bucatarie deschisa, pe care o folosim destul de rar

 • Nu folosim livingul pentru a dormi decat ocazional

 • Petrecem putin timp acasa in timpul zilei, potrivita pentru o persoana sau o familie fara copil

Ivory Residence - apartament 2 camere tip 5
Tipologia 3


Ce-a dea 3-a tipologie prezentata sunt apartamentele de 2 camere care, la fel ca cele de TIP 1, au toate camerele cu fereastra dar distributia este nedecomandata. Accesul catre dormitor se face tranzitand livingul, ceea ce in anumite situatii poate fi suparator.


Livingul se afla intre bucatarie si dormitor si daca este mobilat si gandit ca o camera pentru intreaga familie poate fi o solutie economica foarte buna deoarece se economiseste suprafata holului de distributie pana la dormitor.


Cand ni se potriveste aceasta tipologie:

 • Ne dorim o bucatarie inchisa

 • Livingul este camera in care toata familia se reuneste oricand si fara restrictii de ora/program

 • Cautam un apartament in care sa putem organiza un birou sau dormitor ocazional suplimentar si sa mentinem camera de zi

 • Petrecem timp acasa in timpul zilei impreuna cu familia, daca se fac modificari de compartimentare, posibil familie cu copil

Greenfield Baneasa Residence - apartament 2 camere premium


Tipologia 4


Aceasta tipologie am intalnit-o foarte des in blocurile comuniste si foarte putin in cele noi. Caracteristica este amplasarea dormitorului intre bucatarie si living, ceea ce face ca sa trecem prin zona de noapte a apartamentelui atunci cand vrem sa ajungem in living.


Nu este o solutie optima din punct de vedere functional, este de dorit ca bucataria sa fie in proximitatea livingului mai ales cand acesta contine si locul de luat masa. In schimb, toate camerele sunt ventilate, au fereastra proprie ceea ce este un mare avantaj.


In cazul in care dimensiunea holului permite se poate organiza o zona de depozitare ampla.
Cand ni se potriveste aceasta tipologie:

 • Ne dorim o bucatarie inchisa

 • Livingul va functiona ca dormitor in cea mai mare parte a timpului

 • Petrecem putin timp acasa in timpul zilei, familie cu copil

La ce ne folosesc tipologiile de apartamente?


Daca vom privi ficare apartament ca fiind unic si irepetabil, cu siuranta nu vom putea compara apartamentele intre ele si nu vom alege in functie de criterii clare si cat mai obiectiv posibile.


In functie de aceste tipologii, se pot face propuneri de compartimentare si mobilare care sa vina in completarea celei existente, cu rolul de a adapta apartamentul necesitatilor noastre particulare. De aceea, propunerile facute pe platfroma Layout se pot folosi cu usurinta pentru toate apartamentele care se incadreaza intr-o anumita tipologie.


In cazul in care nu sunteti siguri ca ati identificat correct tipologia apartamentului dvs, ne puteti oricand contacta aici.

.

96 afișări0 comentarii